Sivas İl Tarım ve Ormanİl Müdürü Seyit Yıldız, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklik kapsamında, kedi ve köpeklerin yaş ayrımı gözetmeksizin 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital olarak kimliklendirileceğini duyurdu. Ev hayvanı sahiplerinin, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” gereğince hayvanlarını kimliklendirerek “Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET)” kayıt altına almaları gerektiğini belirtti.

Yıldız, PETVET sisteminde evcil hayvanın sahibine ve hayvanın kendisine ait bilgilerin yanı sıra, acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri, aşı durumu, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyon bilgileri gibi önemli verilerin yer aldığını aktardı. Hayvanların derilerinin altına yerleştirilen mikroçipler sayesinde, hayvanların kimlik ve adres bilgileri, el terminalleri aracılığıyla okunabilir hale geliyor. Bu uygulama, hayvanların sokağa terk edilmesini önlemeyi, çalınan hayvanların bulunmasını, evcil hayvan popülasyonunun ve hastalıkların kontrolünü sağlamayı amaçlıyor.

Ayrıca, evcil hayvanların yurt dışına çıkışlarında mikroçip uygulamasının zorunlu olduğu, “Ev Hayvanı Pasaportu” düzenlenmiş ve PETVET’e kayıtlarının yapılmış olması gerektiği vurgulandı.

Sivas genelinde 5375 kedi ve 3842 köpek olmak üzere toplam 9217 ev hayvanının kayıt altına alındığını belirten Yıldız, hayvan sahiplerini kimliklendirme işlemlerini yaptırmak üzere İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne veya serbest veteriner kliniklerine davet etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
ARAMIZDAN AYRILANLAR : MEHMET HELVACIOĞLU 76 yaşında hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi AY YILDIZ CAMİ – SAAT : 13.00 de YUKARI TEKKE 89.ADA SIRA MEZARLIĞIndan kaldırılacaktır. Merhum'a Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. *** FATMA GÜLMEZ 76 yaşında hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi AY YILDIZ CAMİ – SAAT : 13.00 de YUKARI TEKKE 89.ADA SIRA MEZARLIĞIndan kaldırılacaktır. Merhum'a Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz. ***